Laxpudding | aardappels en gerookte zalm uit de oven

Eigenlijk is Laxpudding de Zweedse versie van aardappelgratin, alleen dan zonder kaas en met zalm. In Zweden gebruiken ze vaak gravlax in dit recept, maar met in Nederland wat gemakkelijker verkrijgbare gerookte zalm is het net zo lekker. Wil je gravlax gebruiken dan kun je dat vinden bij Ikea. Of je maakt het zelf, ik zal er binnenkort eens het recept voor delen. Maar in dit recept dus gerookte zalm, kies bij voorkeur biologische gerookte zalm of wilde gerookte zalm van bijvoorbeeld Fishtales (duurzaam gevangen, te koop bij o.a. AH)

Een echt fijn winterrecept voor koude dagen!

Je hebt nodig 

  • 200 gram gerookte zalm, in plakjes
  • 800 gram vastkokende aardappelen
  • 3 uien, schoongemaakt en in halve ringen gesneden
  • 3 eieren
  • ½ liter melk
  • Een flink bosje dille, grof gehakt
  • Boter
  • Zout en peper
  • Wat partjes citroen (optioneel)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappelen en kook ze bijna gaar. Laat ze afkoelen en snij ze in plakjes.

Verwarm in een koekenpan wat boter en bak de halve uiringen met een snuf zout op een laag voor tot ze zacht zijn.

Nu ga je laagjes maken in een ovenschaal. Leg eerst een laagje aardappelplakjes in de ovenschaal, verdeel er wat van de gerookte zalm over, en wat van het uienmengsel en bestrooi met wat verse dille. Herhaal dit tot de aardappels, gerookte zalm en uiten op zijn. Hou van de dille wat achter om later de laxpudding mee te bestrooien. Eindig met een laag aardappelplakjes.

Doe de melk in een kom en klop er de eieren door samen met een snuf zout en wat versgemalen peper en giet dit mengsel over de aardappels/ gerookte zalm en ui laagjes. De laagjes moeten goed onder het melk-eimengsel staan.

Bak de laxpudding ongeveer een halfuur in de voorverwarmde oven totdat ‘ie goudbruin ziet. Verdeel wat klontjes boter over de bovenkant zodra je de laxpudding uit de oven hebt gehaald en bestooi met de achtergehouden dille. Serveer met wat partjes citroen (optioneel)

Lekker met een groen wintersalade van veldsla en rucola of met bijvoorbeeld doperwtjes.


FOTOGRAFIE + TEKST © Anna Rubingh

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2011 - 2025 Rosa's Hus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel